Våra ostar

Med passion, experimentlusta och kunskap ystar vi hantverksmässigt i vårt mejeri. Här gör vi ostar på ekologisk mjölk, som kommer från gårdarna i trakten. Läs mer om våra olika ostar här.

Sörmlands Ädel

Prisbelönt krämig blåmögelost med stor och fyllig smak. Mjukare än Roquefort, fastare än Gorgonzola. Som alla blåmögelostar har den mycket syra i smaken, omtyckt även av dem som inte gillar blåmögelostar i vanliga fall. Lagras cirka 4,5 månader. Cirka 2,5–3,0 kg.

Camembert

Camembert, en klassisk fransk vitmögelost, med en mycket mjuk och krämig konsistens. Vår variant känns både bekant och ny för dig som ätit Camembert förr. Syrlig och aromatisk i smaken och given på ostbrickan. Lagras i 4–6 veckor. Cirka 250 g.

Tomme

Tomme är en halvmjuk ost med franskt ursprung som finns i många olika varianter. Vår version har vitmögelyta med en ganska mild och behaglig smak. Den lagras 12 månader, men den kan med fördel lagras ytterligare en månad eller två. Cirka 1,4 kg.

Linnéa

Linnéa har en mjuk och krämig konsistens med vitmögelyta. Smaken är len och älskvärd, med lite syra och mycket arom. Bra till ostbricka, på lunchbaguette i sällskap av andra smaker. Cirka 1 kg.

Astri

Astri är en liten halvmjuk vitmögelost med frisk mjölksmak. Fastare än Camembert och Linnéa. Aningen nötig i smaken om den avnjuts ung. Den här osten kan lagras vidare rätt länge och kan bli riktigt potent i smaken. Cirka 350–400 g.

Blanka

Blanka. En fyrkantig mjuk vitmögelost. Den håller ihop bra trots sin mjukhet, blir inte rinnig, och går bra att skära i skivor. Smaken är rund och aromatisk, mild från början men kan om man vill, lagras vidare för mer smak. Cirka 400 g.

Änglunda

Änglunda är en utpräglad kittost med mycket smak och doft. Som alla kittostar har den en gulorange yta. Konsistensen är halvmjuk och den har en spänstig smak. Det här är en ost som inte går någon förbi. Osten har sitt namn från vår tidigare adress i Flen. Cirka 1,5 kg.

Granbarksost

Granbarksosten är en speciell ost med aromatisk kitt- och vitmögelyta. Den skall smältas i ugnen och ätas på ungefär samma sätt som en ostfondue. Sätt ugnen på 200–225 grader och låt stå i ugnen tills osten får en fondueliknande konsistens (15–20 min). Vikt cirka 500 g.

Villåttinge

En mjuk ost som liknar italiensk mjuk kittost som har en fastare kärna, och redan som ung har mycket smak. Både syra och arom får mycket smak från kittytan som är en blandning av kitt och vitmögel. Kan lagras vidare för mer smak. Cirka 500 g.

Oppunda

Oppunda är en mjuk kittost, med fyllig och mild smak. Den har väldigt lite syra och en mild aromatisk smak. Lagringstiden är cirka 2 månader, med en hållbarhet på ytterligare 3–4 månader. Cirka 1,2 kg.

Mönster

Mönster är en liten mjuk ost med mycket arom. Ytan är en blandning av kitt och vitmögel. Lagras sex veckor men kan med ytterligare lagring få både en smak och doft som inte är något för nybörjare. Cirka 500 g.

Dunker

Dunker, är en gulorange, rektangulär kittost med mycket smak och doft. Namnet har den fått från en av våra grannbyar. Den lagras i 2 månader innan vi börjar sälja den, men vi lagrar den ofta längre, för ytterligare smak och doft. Cirka 1,2 kg.

Mütschli

Den lilla runda kittosten med det udda namnet fick sitt namn från schweiziska fäbodystare. I vår variant är det ost med bra smak, mer aromatisk än syrlig, mjuk redan från början, med möjlighet att bli riktigt krämig med längre lagring. Lagras 2 månader. Cirka 350 g.

Floda

Floda är en lite mjukare pressad ost med nötig mild arom. Något mildare än de övriga hårdostarna med lite syra och mycket arom. Hård pressad yta med ett mjukare inre. Fungerar i alla sammanhang. Cirka 3,5 kg.

Malma

Malma är en pressad hårdost med smak åt det nötiga hållet. Passar lika bra till frukost som på ostbricka. Malma har en slät och betydligt torrare kittyta än de halvmjuka kittostarna. Lagras cirka 5 månader, kan lagras längre. Väger 6–7 kg.

Eneby

Eneby, en pressad ost med torr och hård yta. Syrlig, smakrik och bra till mycket. Vår största ost och en av dem som lagras längst, 8–9 månader. Cirka 10 kg.

Jubileumsost

Jubileumsost är en speciell ost kryddad med kryddpeppar. Fast, med bra balans mellan ost- och kryddpepparsmakerna. Passar bra på traditionella svenska festbord med drycker som snaps och öl. Cirka 3 kg.

Långbro krydd

Långbro krydd, är en stor ost smaksatt med både kummin och nejlika, som ger den en fyllig och tydlig kryddsmak. Den lagras i 6–7 månader. Cirka 10 kg.

Kummin special

Kummin Special är en pressad ost med hård yta och lite smidigare grynpipigt inre. En ost med traditionell smak för nordiska kök. Kryddad med kummin, klassisk svensk ostkrydda. Bra till knäckemacka med en kall öl. Lagras cirka 4 månader. Cirka 5 kg.

Björnost

Björnost är en traditionell svensk hårdost som vaxas med blått vax. Den är pressad, grynpipig och har syra och arom i bra balans. God till frukost, på ostbrickan och i matlagning. Vi lagrar den i cirka 12 månader så den ska smaka och dofta starkt. Cirka 8 kg.

Brukets Blå

Brukets Blå är en lite mindre, halvfast, cylindrisk ost med riktigt syrlig smak. Den tydliga syran kommer som första smak, men den har även en del arom som tydlig eftersmak. Osten lagras minst 9 månader för att få rejäl smak. Cirka 1,5 kg.

Big Ben

Vår hittills största ost. En pressad ost med naturlig borstad yta. Vi borstar den med olivolja. Långlagrad med en mångfacetterad smak som stannar länge i munnen. Hög cylindrisk form. Ligger minst 1 år i lager. Cirka 25 kg.